Psihoterapeutkinja Alma Tihić: Pandemija je ljude dovela u akutni strah

Psihoterapeutkinja Alma Tihić: Pandemija je ljude dovela u akutni strah

Pandemija koronavirusa ostavlja negativne posljedice na različitim poljima i, kako trenutno stvari stoje, ne nazire joj se skori kraj.

Jedan od najvećih problema koji je pandemija sa sobom donijela svakako je i problem mentalnog zdravlja kod stanovništva.

Psihoterapeutkinja Alma Tihić nam je rekla gdje i kako se najintenzivnije manifestuju problemi koje sa sobom nosi trenutno stanje:

“Došlo je do značajnog pogoršanja samo iz razloga što smo mislili da smo sa ovim završili, ali ova nagla promjena situacije unazad dva mjeseca je ljude dovela u jedan akutni strah i ne možemo reći da svjedočimo nekom pozitivnom pomaku u sferi mentalnog zdravlja. Nažalost, svjedočimo možda i još većoj anksioznosti i akutnom strahu koji se događa ovih dana.”

Kada je u pitanju problem pandemije koronavirusa i mentalnog zdravlja, Alma Tihić je navela da postoje tri kategorije klijenata koji u ovom periodu traže psihoterapeutsku pomoć:

“Jedna kategorija su oni koji razvijaju panični strah zbog svega što se događa. Druga kategorija su klijenti koji su preležali koronu i doživjeli su jedan osjećaj usamljenosti, izolovanosti i opet jedan složeniji strah od same neizvjesnosti bolesti. Treća grupa klijenata su oni koji su, nažalost, doživjeli gubitak bliske osobe tako da oni sada prolaze jedan proces žalovanja.”

Uprkos činjenici da je u ovom periodu ogroman pritisak na psihoterapijsku djelatnost i neuropsihijatre, volja za pomoć ljudima koji su u teškom mentalnom stanju je prioritet i svakako neće jenjavati bez obzira kako će se razvijati situacija sa pandemijom.

Objavljeno na:

https://radiokameleon.ba/2021/04/14/psihoterapeutkinja-alma-tihic-pandemija-je-ljude-dovela-u-akutni-strah/?fbclid=IwAR1FDCKd-yF_3xvJjEzEpG7-clghGFaCVfIcqKnID1Jm8qSbRZdoDh8bGY0